Suomen äänestyskäyttäytyminen Unescossa ihmetytti

YK:n tiede- ja kulttuurijärjestön Unescon 21-jäseninen maailmanperintökomitea on hyväksynyt Jerusalem-päätöslauselman kokouksessaan Pariisissa 26.10.2016, jonka luonnoksen vuoksi Israel ja Yhdysvallat ilmoittivat viime viikolla, etteivät ne edelleenkään maksa jäsenmaksujaan Unescolle. Suljetun lippuäänestyksen tulos oli kymmenen puolesta, kaksi vastaan, kahdeksan pidättäytyi äänestämästä ja yksi oli poissa. Suomi pidättäytyi äänestyksestä.

Päätöslauselma kiistää juutalaisten pitkät historialliset yhteydet Itä-Jerusalemin pyhiin paikkoihin. Lisäksi dokumentissa käytettiin sekä muslimeille että juutalaisille pyhästä Jerusalemin vanhankaupungin kukkulasta vain arabiankielistä nimeä al-Haram al-Sharif unohtaen täysin juutalaisilta ja kristityiltä osallisuuden Temppelivuoren alueeseen.

– Ellei Israelilla katsota olevan yhteyttä Temppelivuoreen ja Itkumuuriin, voisi yhtä hyvin sanoa, ettei Kiinalla ole mitään tekemistä Kiinan muurin tai Egyptillä pyramidien kanssa, totesi Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu päätöksen kuultuaan.

israel-751653_960_720

Myös KD:n eduskuntaryhmä ihmettelee Suomen äänestyskäyttäytymistä Unescossa Temppelivuoresta ja jättikin hallituksen vastattavaksi kirjallisen kysymyksen, joka koskee Jerusalemin Temppelivuoren tunnustamista kolmen uskonnon pyhänä paikkana.

Peter Östman pyytää hallitukselta perusteluja Suomen äänestyskäyttäytymisen maailmanperintökomitean kokouksessa ja kysyy, mihin pikaisiin toimiin Suomen hallitus aikoo ryhtyä, jotta juutalaisten ja kristittyjen kiistaton yhteys Jerusalemin Temppelivuoreen ja Länsimuuriin tunnustetaan Unescon päätöksissä jatkossa. Kristillisdemokraatit toteaa, että Jerusalem ja sen pyhät paikat ovat tärkeitä kaikille kolmelle monoteistiselle uskonnolle eli kristinuskolle, juutalaisuudelle ja islamille.

Temppelivuori oli juutalaisten ensimmäisen, vuonna 586 eKr. tuhotun, ja toisen noin 515 eKr. rakennetun ja vuonna 70 jKr. tuhotun toisen temppelin paikka. Temppelivuoren keskellä sijaitseva Kalliomoskeija on rakennettu vuoden 690 paikkeilla ja al-Aqsa vasta noin vuonna 710.

Temppelivuoren länsijuuren eteläosassa oleva Länsimuuri eli Itkumuuri on peräisin juutalaisten toisen temppelin ajalta joka on juutalaisen uskonnon yksi pyhimmistä paikoista jossa kaikki tärkeimmät juutalaiset juhlapäivät juhlitaan.

Östmanin ja muiden kysyjien mukaan Unescon päätös on häpeällinen isku sekä juutalaisten että kristittyjen kasvoihin ja jälleen yksi outo päätös niiden muiden joukossa, joita on tehty YK:n organisaatioissa viime vuosina.

– On käsittämätöntä, että Suomi ei ole pitäytynyt äänestyskäyttäytymisessään historiallisiin faktoihin, jotka kiistatta todistavat Temppelivuoren olevan erityisesti juutalaisille, mutta myös kristityille erittäin pyhää aluetta jo ajalta ennen islamin uskon syntyä, Östman toteaa kysymyksessään.

Lähteet: Reuters, http://www.kdlehti.fi/2016/10/28/kristillisdemokraatit-temppelivuori-tunnustettava-unescossa-myos-juutalaisten-kristittyjen-pyhaksi-paikaksi/

Mainokset

Tekijä: lindariinapaavilainen

Olen 26-vuotias teologi Eurasta. Työkokemukseni on kertynyt mm. kehitysyhteistyötehtävien parissa Intian Mumbaissa, ihmiskaupan vastaisessa työssä Antwerbenissä sekä vankilatyön koordinaattorina Brysselissä. Olen toiminut myös useissa luottamustehtävissä, kuten Tampereen kaupunginvaltuuston KD-ryhmän sihteerinä, Kulttuuri- ja Vapaa-aikapalveluiden (KUVAJO) jäsenenä sekä Demo Ry:n hallituksen varajäsenenä. Tällä hetkellä toimin myös Pirkanmaan KD Nuorten puheenjohtajana. Elämän ja perheen lisäksi minua inspiroivat erityisesti Lähi-Idän kysymykset, kehitysyhteistyö sekä ulko-ja turvallisuus-politiikka.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s